Vogelwering
Hoewel zonnepanelen een duurzame en efficiënte bron van energie zijn, kunnen ze onder bepaalde omstandigheden een verhoogd risico op brandgevaar met zich meebrengen door nestvorming en losliggende takken. Door proactieve preventieve maatregelen te nemen, kunnen huiseigenaren en bedrijven dit risico minimaliseren en de veiligheid van hun zonnepaneelsystemen waarborgen.
01
Overlast voorkomen
Het is belangrijk om proactieve maatregelen te nemen om overlast te voorkomen, het installeren van vogelwering kan een geschikte oplossing zijn. Door beschermende gaaswerken te plaatsen tegen de zonnepanelen kan o.a. nestvorming worden voorkomen.
02
Schade aan bekabeling
Vogels kunnen bekabeling en andere onderdelen van de zonnepaneleninstallatie beschadigen.
Dit kan gebeuren doordat ze pikken aan de draden of nestelen tegen bijv. micro omvormers.
Beschadigde bekabeling kan leiden tot kortsluiting of verminderde prestaties van het systeem.
03
Brandgevaar
Vogels zoals duiven, mussen en spreeuwen nestelen vaak onder zonnepanelen vanwege de beschutte en warme omgeving. Deze nesten zijn meestal gemaakt van brandbaar materiaal zoals takjes, bladeren en droog gras. Wanneer deze materialen zich ophopen onder de zonnepanelen, kan dit leiden tot een verhoogd risico op brand.
04
Verminderde energieopbrengst
De combinatie van nestmateriaal, uitwerpselen en de potentiële schade aan bekabeling kan de energieopbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Vieze zonnepanelen vangen minder zonlicht op, wat leidt tot een lagere efficiëntie en uiteindelijk hogere energiekosten voor de eigenaar.